Wie wij zijn

Stroomversnellers is een collectief van 18 ervaren campaigners, organisatoren, facilitatoren en trainers. Bij elkaar opgeteld zetten wij ons al meer dan tweehonderd jaar in voor een socialere en groenere wereld. De wereld gaat niet vanzelf de goede kant op, integendeel. Het vergt goed doordachte strategie en slimme nieuwe tactieken.  We moeten blijven leren om een nieuwe wereld te kunnen winnen.

Wij hebben onze krachten gebundeld in Stroomversnellers omdat we zelf veel geleerd hebben tijdens trainingen en in de praktijk. We begeleiden groepen in hun leerproces en delen graag onze kennis en ervaring. Of je nu pas actief bent geworden of al heel ervaren bent, wij zorgen dat je kunt leren op een manier die bij je groep past.

Ons motto: alleen met veel en goed voorbereide mensen komt een andere wereld dichterbij!

Wij zijn samen Stroomversnellers:

Bob Wester is sinds eind jaren ’90 actief in uiteenlopende sociale bewegingen voor een groene en sociale wereld. Van vluchtelingensolidariteit tot kraken en van feministische tot antiracistische bewegingen. “Ik zou graag een fundamenteel andere wereld zien. Dat groepen veel meer kunnen bereiken na een paar goede vragen of een juiste training geeft mij veel energie. Vooral als ik zie dat mensen dingen gaan doen waarvan ze dachten dat het ze het nooit zouden kunnen.” inspreken valreep bobBob zoekt graag samen met de groep strategische en haalbare stappen uit. Hij heeft ervaring in het betrekken van meer mensen uit je doelgroep bij jouw initiatief. Als Doorbraak-lid is hij eind 2012 initiatiefnemer geweest van Actiecomité Dwangarbeid Nee. Bob heeft de afgelopen jaren in de milieu- en vakbeweging gewerkt als organizer, coach en trainer.

 

Katrien Depuydt zet zich sinds haar tienerjaren in voor een sociale en en ecologische samenleving. In België heeft zij actie-ervaring opgedaan met onder meer jongerenmilieuorganisatie JNM en actiegroepen voor ongedocumenteerde vluchtelingen. Als jonge activist heeft ze zelf ondervonden dat trainingen je groep sterker, slimmer en hechter kunnen maken. Om dit door te geven ging ze al snel nieuwe generaties milieuactivisten opleiden. Als trainer van Vredesactie stoomde ze honderden mensen klaar voor de massale acties van burgerlijke ongehoorzaamheid tegen kernwapens. “De energie die een goeie training in een groep losmaakt blijft me inspireren. Als trainer probeer ik die te structureren tot heldere leerpunten die je in de praktijk kunt gebruiken.” In Nederland was ze FNV-organizer van schoonmakers en ongedocumenteerde huishoudelijke hulpen. Sinds 2016 woont ze in een ecologische zelfbouwcomplex met 43 woningen en veel gemeenschappelijke ruimtes. In de aanloop daarnaartoe speelde ze een belangrijke rol als facilitator van de deelnemersvergaderingen en vrijwilligerscoördinator.

Liz Main is een gedreven activist met een scherp oog voor groepsdynamiek. Ze is de afgelopen jaren een sleutelfiguur geweest in het versterken van het verzet tegen de Groningse gasbevingen. Ze is actief voor GroenFront!, de noordelijke anarchistische beweging en voorzitter van kritisch energieplatform CO2ntramine. In trainingen kan zij ook voortbouwen op haar ervaring met COC-voorlichting op scholen en haar jarenlange inzet voor de LGTBQ gemeenschap en Amnesty International. Haar werk in de jeugdpsychiatrie en de vluchtelingenopvang heeft haar kritische visie op uitsluiting en ongelijke macht aangescherpt.

mara wo=men2Mara Linnemann riep op haar vijftiende “fusie is ruzie” en ontketende een scholierenstaking. “Het verlangen naar een andere wereld niet opgeven, blijft mijn drijfveer.” Al vijf jaar vraagt ze daarom aandacht voor ‘duurzaam activisme’. Zij geeft meerdaagse ‘sustainable resistance’ trainingen in verschillende landen. Tien jaar geleden gaf ze haar eerste workshops voor Loesje. Ze schreef voor de WoesteLand Academie workshops, om jongeren in contact te brengen met de natuur. Daarnaast is ze trainer is voor het internationale Transition Network. Ze wil mensen ondersteunen bij het opbouwen van een veerkrachtige gemeenschap. Het omtoveren van een leegstaande boerderij tot een plek voor zelfvoorzienend leven geeft haar nodige ervaring. Ze heeft zich veel verdiept in de emotionele omgang met de klimaatcrisis. “Sinds tien jaar is klimaatverandering een thema dat mij dagelijks bezighoudt. De informatie ging alleen over feiten. Maar er was geen ruimte voor wat deze kennis met ons persoonlijk doet. Daarom ging ik hierover zelf workshops ontwikkelen”.

Peter Polder denkt graag mee over het winnen van campagnes, het beste halen uit media-aandacht, het opzetten van nieuwe organisaties en netwerken, het vinden van geld voor campagnes, het gebruik van sociale media en het organiseren van effectieve protest-evenementen en acties. Peter heeft een ruime ervaring als milieu-activist in het opzetten van campagnes rond bouwprojecten, fossiele brandstof en boskap. DSC04802Hij heeft aan de wieg gestaan van een aantal nieuwe NGO’s en actiegroepen als GroenFront!, Transition Towns, Peakoil Nederland en Schaliegasvrij Nederland. “Mijn drijfveer is mensen laten zien dat als je het goed organiseert en strategisch slim bent, je zelfs de machtigste tegenstanders op de knieën kunt krijgen.” Sinds 2014 werkt Peter als organizer voor de energietransitie en tegen gaswinning in Groningen bij Milieudefensie.

Het afgelopen jaar hebben bij ons collectief de volgende trainers aangesloten (meer info volgt):

  • Talissa Soto
  • Heleen Schols
  • Anne Shine Assehn
  • Ike Teuling
  • Herman van Veelen
  • Meer namen volgen binnenkort

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s